De ruta cultural de Calvià a Alcúdia. Visitant la ciutat romana de Pol·lèntia.

Pol·lèntia

No era el millor dia per sortir d’excursió però, malgrat el temps, Alcúdia sempre és mereix una visita. Sortim a las 8,30 h, de dissabte 22 de març, des de l’Ajuntament de Calvià i poc més d’una hora ja teníem al davant les murades de la ciutat. Hem quedat amb en Tomàs Vibot per fer una visita a la ciutat de Pol·lèntia i desprès un recorregut per l’Alcúdia renaixentista.

Ens dirigim a Pol·lèntia, en Tomàs ens conta que aquesta ciutat romana va ser fundada després de la conquesta de l’Illa per part de Cecili Metel l’any 123 aC i que va suposar l’inici de la vida urbana a Mallorca sent la ciutat més important d’època romana a Balears. Mirau si fa anys i aquesta ciutat, de traçat reticular molt ben planificada, ja comptava amb carrers organitzats, clavegueram, aigua potable i tenia una extensió de prop de 20 ha.

Ens aturam a la zona de la Portella que és el lloc residencial. Allà trobam les restes de tres domus (cases) i els carrers que les unia. La casa dels dos tresors és la més conservada i en ella en Tomàs ens senyala les diferents parts de la seva estructura amb l’atri al centre.

Enfrontat a les runes d’aquesta casa observam el que anomenen Carrer Porticat, unes columnes bastant conservades que servien de suport al porxo i que en Tomàs ens compara amb les galeries de Jaume III, per que ens facem una idea de la construcció.

 Al costat del carrer una altra casa, menys conservada i anomenada La casa del cap de Bronze, per que dintre hi trobaren un cap de nina de bronze que podrem veure al Museu Monogràfic de Pol.lèntia que també visitarem.

 La tercera casa és l’anomenada La casa Nord-Oest, la pitjor conservada de les tres però que com a curiositat conserva damunt els seus fonaments un fragment de la murada romana del segle III dC.

Caminant uns metres ens trobam amb les restes del Fòrum que venia a ser la plaça de la ciutat a on es trobaven els edificis públics i a on es duia a terme l’activitat comercial, política, administrativa i religiosa.

A les afores de aquesta ciutat romana es troba el Teatre, que és un dels elements que més ens ha cridat l’atenció de tot el conjunt. En Tomàs ens fa seure per fer la seva explicació a les grades excavades a les roques aprofitant el desnivell natural.

El teatre conserva part de la seva estructura i amb una mica d’imaginació i escoltant el que ens conten la ment es pot traslladar a l’època en que els ciutadans acudien a divertir-se mirant una obra de teatre o altre tipus d’espectacle. En cadires a primera fila els personatges més influents, a les primeres grades els següents amb importància i al final de tot els ciutadans menys destacats.

A prop de la zona a on es col·locava l’escenari hem pogut observar forats excavats a la pedra que són tombes ( de època posterior als romans ) on enterraven els morts. Aquesta és una manera de veure les diferents civilitzacions que han passat per aquets indrets, adequant els espais a les seves necessitats.

Comença a ploure i prenem el camí de tornada per visitar el Museu. El Museu monogràfic de Pol·lèntia és una secció del Museu de Mallorca. El discurs museístic es desenvolupa en torn a dos temes: l’àmbit públic i l’àmbit privat. Al primer observam restes d’escultures humanes que decoraven els carrers, també vitrines amb màscares teatrals, llànties d’oli, abillaments de lluitadors, monedes, plaques amb inscripcions, etc. Al segon descobrim vaixelles, estris de cuina, cremadors per aromatitzar, utensilis de tocadors, joies, petites escultures, etc.

A la zona dedicada als estris de cuina, en una de les parets, hem trobat una recepta de dolços casolans que hem copiat perquè deu ser ben bona, i haurem de tastar:

Agafar uns dàtils i treure’ls el pinyol obrint-los per la meitat i farcir-los amb nous o ametlles i canyella mòlta. Posar-hi un pols de sal damunt i fregir en mel. Servir-los banyats en mel.

A la sortida del Museu la pluja és més insistent, decidim fer una aturada per prendre un cafè. Estava previst fer el recorregut per l’arquitectura renaixentista, però el temps ens ha obligat a fer-ho a correcuita. Alcúdia, com diu en Tomàs Vibot, ofereix un magnífic repertori de detalls renaixentistes. Haurem de tornar a gaudir-lo amb més deteniment.

El Departament de Cultura organitza rutes culturals per tota l’illa, aquesta era una proposta de Cultura en Xarxa. El més d’abril, dintre del programa Galatzó Cultural, tenim programada una excursió al Puig de la Mola per commemorar l’estada de François Aragó a Calvià. El mes de maig organitzam, dintre del mateix programa, una ruta de la mà d’en Tomás Vibot, visitarem la Finca Pública de Galatzó i coneixerem un poc més la llegenda del Comte Mal.

Si us interessen aquestes activitats estau atents a la programació de Cultura Calvià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s