BETART CALVIÀ ATERRA A MADRID

La presentació de la revista Sublime a l’emblemàtic Bar Camacho de Malasaña va ser el tret de sortida a dos dies intensos de visites a exposicions i fires d’Art a Madrid.

Sublime: arte + cultura contemporània, edita un monogràfic anual en paper amb continguts relacionats amb la cultura i l’art contemporani. En aquest número 29, amb el títol de Postgraffiti, presenta una interessant mostra de les diferents formes d’expressió de la creació contemporània amb una selecció d’artistes molts d’ells participant a diferents edicions del projecte d’art urbà BetArt Calvià.

Poder presentar la revista a Madrid suposa per el Departament de Cultura donar una visibilitat al projecte BetArt (que ja varem presentar a Barcelona l’octubre passat al marc del festival Cultsurfing), fora del la nostra illa. El projecte, que no pretén ni més ni manco que apropar l’art urbà al públic i crear una galeria d’obres als carrers del municipi de Calvià a Mallorca, comença a ser reconegut fora de les nostres fronteres.

Els editors de Sublime van proposar a alguns dels comissaris participants a la darrera edició que seleccionassin les propostes de BetArt que considerassin més adients a aquesta publicació de Postgraffiti. La selecció va anar a càrrec de Magda Albis i Pilar Rubí (comissaries de BetArt els anys 2013 i 2014), Fernando Gómez de la Cuesta (comissari l’any 2014) i el Col·lectiu Curatorial Commission, editors de Sublime. Així l’edició compta amb les propostes d’E1000, Escif, Enric Font, Cyro García, Javier Garló, Nuria Mora, Santiago Morilla, Psjm, Avelino Sala, Bartomeu Sastre, Andrés Senra i Zosen i Mina Hamada.

Completaren la tria Diana Larrea, Jorge García, Chus García Fraile i David Martínez que encara no han participat a BetArt, però qui sap si pròximament les seves obres formaran part de les propostes visitables als carrers de Calvià. El textos de la revistes anàren a càrreg de Magda Albis, Fernando Gómez de la Cuesta, Santiago Morilla, Pilar Rubí i Avelino Sala.

A la presentació al bar Camacho coincidírem amb molts d’artistes, comissaris i amics que varen voler brindar per la publicació, entre ells artistes de les diferents convocatòries de BetArt Calvià com Nuria Mora, Bartomeu Sastre, Santiago Morilla, Cyro Garcia, Avelino Sala i el calvianer Javier Garló que varen voler ser presents aquesta nit. També els comissaris Gómez de la Cuesta i Albis & Rubí. De tornada a l’hotel, passant per la Gran Via, poguérem gaudir de la intervenció de Núria Mora a les barreres de la joiera Grassy.

Però un dia i mig a Madrid varen donar per molt més. Contactes amb galeries i artistes, visites a exposicions i fires i moltes idees per posar en pràctica al nostre municipi.

Destacables la visita a la Fundació Mapfre que fins el 3 de maig proposa a la Sala d’exposicions Recoletos El canto del cisne, pinturas academicas del Salón de Pas, col·lecció Musée d’Orsay, amb una selecció de la millor pintura acadèmica francesa de la segona mitat del segle XIX.
L’exposició de Garry Winogrand un dels fotògrafs de Nova York més importants i influents del segle XX, també a la Fundació Mapfre a la sala Bárbara de Braganza. Així mateix vàrem recórrer el palau de Santa Bàrbara amb la proposta de La casa de Leibniz.

La següent aturada va ser a JustMad6, Emergin Art Fair on, entre d’altres galeries visitàrem mallorquina Fran Reus amb la proposta de Bartomeu Sastre entre d’altres. També teníem cita amb Addaya Centre d’Art Contemporani d’Alaró, on concretàrem detalls de la pròxima exposició Bon à tirer que mostrarà una interessant col·lecció d’obra gràfica d’artistes internacionals de primer nivell que se podrà visitar a la sala de l’Ajuntament de Calvià del 5 de març al 10 d’abril. En destaquen noms com Sigmar Polke, Manolo Valdés, Chillida, Tàpies, Mimmo Paladino, Joan Hernández Pijuán, Mimmo Rotella, François Morellet, Jesús Rafael Soto, Joan Costa, Bernardí Roig, Dennis Oppenheim, Jesús R. Soto, Kcho, Miguel Angel Campano o Erwin Bechtold.

Les darreres hores de la nostra estada a Madrid les dedicàrem a ARCO, la Fira internacional d’art contemporània més mediàtica de l’Estat. Allà vàrem poder agrair personalment a Xavier Fiol que molt amablement ens facilités invitacions per poder entrar-hi i poguérem gaudir d’una fira on trobarem des d’obres d’autors consagrats com Picasso, Miró o el mallorquí Miquel Barceló, fins a videoart d’autors emergents o d’altres propostes qualcunes no exemptes de polèmica. Prop de 220 galeries d’una trentena de països amb atenció especial a Colòmbia convidat de la Fira i on les Galeries mallorquines també hi tengueren presència amb els estands de Xavier Fiol, Maior, Horrach Moyà, Pelaires, Kewenig i LOUIS 21. Per cert l’obra del calvianer Ian Waelder a la Galeria Louis 21 es troba entre les 21 obres essencials d’Arco pels crítics de El Cultural. Enhorabona!

No vàrem poder estirar més les escasses hores a Madrid. Un embafada d’art per a tots els gustos que donaren joc per a comentar i debatre durant tot el viatge de tornada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s