“Entre el gest i la paraula”. 10 pintures, 1+10 poemes

Entre el gest i la paraula” és una exposició pensada per donar a conèixer part del patrimoni artístic de l’Ajuntament de Calvià. Començam amb els primers Premis Calvià, els que es convocaren de 1971 a 1982. Però volíem aprofitar la Festa de Sant Jordi per inaugurar-la i vàrem pensar que acompanyar les obres que presentam amb poemes d’autors de les Illes seria un bon complement. Així “Entre el gest i la paraula”. 10 obres, 1 + 10 poemes es va començar a gestar. Les obres estaven triades, les 10 obres que varen rebre els primers premis d’aquests guardons. Hores de lectures dels nostres poetes de capçalera varen fer la resta.

Teníem clar que un dels poetes que havia de ser-hi present era en Jaume Vicens, poeta resident a vila; li vàrem contar la nostra curolla i vàrem començar a cercar entre la seva bibliografia un poema que pogués encapçalar l’exposició. Un bon dia vàrem rebre un correu electrònic d’en Jaume que ens deia: “Vos envio un poema que he escrit expressament, és la primera vegada que ho faig, això d’escriure per encàrrec.” És el poema L’Art a part, una petita joia que agrairem sempre al Jaume Vicens.

A poc a poc llegint i mirant, mirant i llegint vàrem anar donant forma a l’exposició i vàrem anar trobant els textos que pel seu contingut, sentit, essència o presència ens feren fer un senyal com si diguessin: “Eh som jo!, el poema que ha d’acompanyar aquesta obra”.

I així ha estat. Llegir poesia i mirar art tot a l’hora. Mirar i que una imatge t’evoqui unes paraules, uns mots que un poeta va escriure un dia, sense haver vist mai aquella obra però que una persona qualsevol en llegir-les ha pogut pensar, per un moment, aquest poema es va fer per a aquesta pintura. Et voilà! Com quan passa per davant teu una persona que no coneixes i dius: aquest es el meu estimat o la meva estimada. O quan cerques una casa i després de veure’n moltes dius: aquesta, aquesta es la casa on vull viure, aquí puc ser feliç.

Així és com s’ha creat Entre el gest i la paraula.

Les pintures que formen el conjunt d’obres dels Premis Calvià, com bé observa Pilar Rubí al seu escrit introductori, tenen uns paradigmes estètics més propis del segle XIX, que no del XX. I és que precisament, entre 1971 i 1975, les obres guanyadores tenen com a denominador comú el paisatge i el bodegó, en un moment en què els artistes contemporanis, no només internacionals, se situen en altres debats, entorn a l’art conceptual, per exemple. Els premis de 1976 podrien marcar un primer punt d’inflexió cap a l’apreciació dels llenguatges contemporanis de finals dels seixanta i principis dels setanta. En aquests anys, entre 1976 i 1980, la figura humana esdevindrà protagonista de les peces guardonades. Per això les pintures que formen aquesta mostra no tenen una estètica comuna ja que es divideixen, exceptuant la d’en Xavier Grau, darrer guardó d’aquest premis l’any 1981 situada dins el corrent de l’abstracció neoexpressionista, en aquests dos grups paisatge-bogegó i figures humanes.

La proposta agrupa les obres dels artistes José Manuel Alcón, Joan Covas, Jaume Fedelich, Xavier Grau, Mateu Llobera, Antoni Riera Nadal, Bernat Sanjuan, Ángel Sanmartín i Antoni Rovira. I la sel·leció de poemes de Josep Lluís Aguiló, Antonina Canyelles, Blai Bonet, Gabriel Florit i Ferrer, Damià Huguet, Miquel López Crespí, Pere Joan Martorell, Miquel Àngel Riera, Antoni Vidal Ferrando i Marià Villangómez i Llobet. Encapçalada per l’obra esmentada de Jaume Vicens.

Les obres de què podreu gaudir, tant les plàstiques com les poètiques, tenen entitat per si mateixes i cap dels seus autors va pesar en cap moment amb l’altra com a complement, però juntes formen alguna cosa més i com a mínim són la constatació que l’art i la literatura et treuen de la realitat evident i et transporten al món vertader, a l’ interessant, al que et fa reflexionar.

Amb aquesta exposició se pretén apropar el patrimoni artístic de Calvià al ciutadà, però també ajuntar dues manifestacions culturals, l’art i la poesia, que no sols ens acompanyen en la nostra vida diària, sinó que també han ajudat i fomentat en no poques ocasions canvis profunds a les mentalitats i les maneres de pensar. Dues manifestacions que, com altres tantes manifestacions culturals, darrera la seva aparença estètica i lúdica esdevenen instrument de comunicació, de transmissió de sentiments i pensaments, de creació de dubtes i debats, de transformació i de creixement.

Aquesta col·lectiva reuneix doncs artistes i obres que mitjançant enfocaments diferents i des d’aproximacions estètiques i conceptuals variades han fet feina amb la pintura i la poesia en els darrers anys i, un pic junts, han donat com a resultat Entre el gest i la paraula.

Per això al final del catàleg, que pots descarregar-te aquí, hem volgut agrair als poetes que amb la seva paraula ens reafirmen d’on venim, allò que som i on anam; als artistes plàstics que amb el seu traç ens mostren mirades diferents i ens fan més tolerants; a tots aquells que l’Art en general, ens colpeix i ens sacseja. A tots els que creim que la Cultura és l’essència de les persones.

Us esperam dijous 23 d’abril, dia de Sant Jordi i festa del llibre a la inauguració de la mostra “Entre el gest i la paraula”. 10 obres, 1 + 10 poemes. Serà a les 19 h, a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Calvià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s