Una visita per conèixer el com i el per què de la trama urbana d’es Capdellà.

Després de la visita guiada a la vila del passat 18 d’abril, ara toca fer el recorregut pel nucli històric d’es Capdellà, per il·lustrar també a peu de carrer els diversos aspectes que tractàrem en el dossier publicat en el número 3 de la revista digital Entorn de Calvià.

Tot i que històricament no ha arribat a constituir-se en municipi, es Capdellà ha tengut, d’ençà el seu naixement al segle XVII, un pes econòmic i demogràfic rellevant en el conjunt del municipi i el desenvolupament del seu nucli urbà així ho reflecteix.

Tal com férem en el recorregut per la Vila, començarem amb una introducció general per contextualitzar històricament la configuració del nucli de població a partir dels seus orígens i de l’evolució de la seva trama viària, des dels primerencs camins d’establidors, passant per la planificació dels carrers que hi va dur a terme l’Ajuntament a principis del segle XX i fins arribar a l’estat actual. I parlarem també dels intents de segregació d’es Capdellà, que varen estar a punt de fructificar el 1925.

A continuació iniciarem el recorregut i ens aturarem en una desena d’indrets que ens permetran ampliar i concretar aquesta informació i explicar in situ el paisatge urbà: la plaça Joana Nogués, que du el nom de qui va fer un donatiu important per fer la plaça; la nova església, on parlarem del Fossar Vell i de l’antiga església que un llamp va fer malbé; el carrer Vell, des d’on podrem veure l’impacte de la nova carretera inaugurada el 1910 sobre els antics camins i el nou cementeri, inaugurat a finals del segle XIX; la barriada de Son Rei, el carrer Monges, antic camí de Son Claret, i el Convent de franciscanes; el carrer dels Ametlers i el Pou de Can Roses, iniciat el 1879, la plaça Bernat Calvet, antic Camp de Mo, i el carrer Major, on hi havia Sa Societat «la Capdelllanense», la fàbrica de gel, i la central d’electricitat; el carrer Platges i el Pou Nou, el més antic del poble (1828-1829), que donava nom anteriorment al carrer; i la barriada del Serral, amb les cases que s’encimbellen sobre el vessant de la muntanya. Aquest serà el gruix del nostre itinerari, que completarem amb algunes imatges i textos antics que ens permetran contextualitzar allò que veim.

En definitiva, una oportunitat per conèixer, des d’una lectura històrica, com s’ha arribat al paisatge urbà d’es Capdellà que coneixem actualment. Hi estau tots convidats.

Agustí Aguiló

La ruta es realitzarà dissabte dia 9 de maig i el punt de trobada serà a les 9,30 h a la plaça Joana Nogués.

Inscripcions 971 139 181

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s