CALVIÀ ÉS CINE

Fa més d’un segle que es veieren per primera vegada imatges en moviment i ens podem imaginar la impressió que degué fer allò: els obrers sortint d’una fàbrica, filmats pels germans Lumière el 1895, movent-se per primera vegada en una pantalla. Una projecció de quaranta-sis segons que fou l’inici del que més endavant esdevindria el setè art.

De llavors ençà s’han filmat milions de pel·lícules, milers de cines han obert les portes al públic, actors i actrius ens han fet viure històries reals i irreals; hem conegut paisatges inèdits; hem plorat i hem rigut; ens hem emocionat; ens han contat guerres, històries d’amor, viatges… Hi ha hagut de tot i molt en aquest món d’imatges i de moviment.

I s’ha anat consolidant una estructura creativa i industrial sense la qual res no hauria anat cap endavant. En parlar de cine hem de parlar de producció, d’exhibició i de promoció; directors, actors i actrius, personal de muntatge, fotògrafs, músics…i tot un equip darrere les càmeres el treball dels quals ens permet, al públic, seure còmodament i veure projectades imatges que ens conten històries, que ens treuen de la nostra realitat quotidiana i ens passegen per nous mons.

En un municipi com el de Calvià, integrat per 18 nuclis, costa esforç tenir un element aglutinador, atès que comptam amb més de 50.000 habitants dels quals un bon grapat són residents estrangers de diferents països. La mescla de cultures, llengües i aficions fan que sigui molt difícil mantenir la identitat calvianera.

Feim nostres les paraules de Patricio Guzmán, cineasta xilè: «Un país sense cine és com una família sense àlbum de fotos». A Calvià, es veu que som un poble familiar perquè en tenim moltes estàtiques i moltes en moviment, i ara esdevindran les protagonistes del nou projecte CALVIÀ ÉS CINE.

PROJECTE CALVIÀ ÉS CINE

El Departament de Cultura de l’Ajuntament de Calvià, amb la col·laboració de la Illes Balears Film Commission i de l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca, promou un nou projecte, “Calvià és cine”que compta amb 5 eixos:

1. Projecció de pel·lícules, documentals i curtmetratges l’enregistrament dels quals hagi tengut com a escenari Calvià

Volem donar a conèixer tot un material cinematogràfic relacionat directament amb el municipi. Ens referim a llargmetratges, documentals, curtmetratges, publicitat… que han utilitzat el nostre paisatge com a escenari per a les filmacions: edificis, platges i carrers calvianers que han quedat enregistrats per sempre més.

2 Recordança dels antics cines del poble i les persones que els gestionaren

Al llarg dels anys i pràcticament encetat el segle XX fins als nostres dies, el cinema projectat a les sales del poble va obrir una finestra al món als calvianers.

Aquesta recordança podrà ser aprofitada per tots, pels calvianers de sempre, pels nouvinguts i pels turistes que hi fan estada durant les vacacions com a element cohesionador, element que lliga el projecte amb el de MEMÒRIA DE CALVIÀ, l’objectiu del qual és la recuperació i conservació de diferents aspectes del món calvianer de cara a crear un arxiu que sigui referència, en el futur, de la història del nostre municipi.

3. Inventari dels personatges que feren estada a Calvià

A ca nostra s’hi han rodat les pel·lícules que componen el present projecte, i també ha estat morada d’un bon grapat de persones, actors, directors i treballadors relacionats amb el setè art; i a tots volem recordar.

4. Creació de rutes cinematogràfiques

Senyalitzant dels llocs o espais on es varen dur a terme els rodatges, o els indrets i locals que tenen com a protagonistes alguns dels actors i actrius i gent del cinema que ens visitaren, i la possibilitat d’obtenir més informació de cadascun dels rodatges.

5. Activitats paral·leles

Programació d’activitats relacionades amb el setè art com ara conferències, taules rodones i exposicions.

Programa Calvià és cine 2015 i 2016

2015

  • 27 de juny: Presentació del projecte Calvià és Cine i projecció de la pel·lícula El Mag (en VOS subtitulada), presentada per J.A. Mendiola.

Sa Societat, 20.30h

  • 31 de juliol: El mag de la platja. Obra de teatre escrita per Josep R. Cerdà i J.A. Mendiola, basada en el rodatge de la pel·lícula El mago. Activitat inclosa al projecte Jardí Desolat / Mallorca i… acció.

Finca Galatzó, 21.30h

I després de l’estiu, aquesta és la previsió:

  • setembre. Muerte bajo el sol, presentada per Xisco Mulet
  • octubre: La caja Kovak, presentada per Mercedes Giménez (cap de localitzacions) i Germán Catallops (Equip Artístic)
  • novembre El metre, la mida del món. Documental de 2009 dirigit per Cesc Mulet i produït per La Perifèrica – IB3, presentat per Cesc Mulet
  • Desembre. Chanson d’Amour, estrena del curtmetratge d’animació, presentat pel seu director, Juan Montes de Oca

Sa Societat

2016

Exposició “Calvià de cine” i presentació del catàleg.

Exposició “Calvià de cine”: cartelleria, pasquins, fotografies de rodatges, maquinària dels cines de Calvià i altre material relacionat amb el projecte.

Lloc: Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Calvià.

Ruta cinematogràfica

Creació d’una ruta cinematogràfica senyalant els indrets del municipi que han tengut relació amb rodatges i descobrint els actors i actrius o professionals del cinema que han visitat i han tengut relació amb Calvià, perquè hi varen viure, es varen allotjar als nostres hotels, varen rodar a diferents espais, ens varen visitar en qualque moment, etc. Cada lloc tendrà un panell amb una petita explicació i un codi QR que derivarà a altres llocs d’interès per completar la informació visible.

Per altra banda, es faran teatralitzacions puntuals de la ruta amb actors i actrius caracteritzats com els actors que passaren per Calvià.

Publicació de la guia “Qui és Qui”

Realització d’un recull dels personatges del món del cinema que han tengut alguna relació amb el municipi de Calvià.

Edició CD bandes sonores

Recopilació de les bandes sonores de les pel·lícules més emblemàtiques.

Projecció de la resta de pel·lícules i filmacions

Trampa mortal….

Un trono para Christy,

Deadfall

El perfecto desconocido

Documental Jaume I, l’aventura de Mallorca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s