El Dia Mundial del Llibre

L’any és ple de fites que anam esperant amb el plaer que produeixen les coses anhelades abans de dur-se a terme. Començam l’any amb plenes festes de Nadal, passam pels reis, feim focs per Sant Antoni, ens disfressam per Sa Rua…i ara, el mes d’abril ve marcat sens dubte per la cita amb les lletres.

El 23 ja ha esdevingut una efemèride d’ençà que en 1995 la Unesco el declarà el Dia Mundial del Llibre. Tot i això, la commemoració es remunta a la segona dècada del segle passat, quan Vicent Clavel Andrés, un editor i escriptor valencià establert a Barcelona va proposar a la Cambra Oficial del llibre de Barcelona celebrar una festa del llibre. És aquesta, també, la festivitat de Sant Jordi i, a més a més, dia assenyalat per ser el que moriren, en diferents anys, això sí, dos dels autors que més ens han fet viure aventures i passions, que, tot i els anys passats, sentim ben presents; parlam, és clar, de Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Volem, per sant Jordi, fer una reivindicació del llibre a banda d’aquestes dades anteriors perquè, llegint, podem recrear tot allò imaginat, així de meravellosa és la nostra ment; si llegim, vivim històries en primera persona; si llegim augmentam el vocabulari, entrenam el cervell, milloram la memòria, tenim tema de conversa… i podríem seguir lloant una activitat que, a més a més, és assequible a tothom.

Les històries llegides, els personatges que hi viuen, ens fan estar més disposats a obrir-nos a altres vides; i què implica, això?, idò ni més ni manco que voler entendre els altres, veure que hi ha altres opcions, altres reaccions distintes a les nostres i no per això són rebutjables.

Però també els llibres ens fan reviure històries vertaderes, realitats que ens serveixen per reviure un passat i fer que aquest no desaparegui. És el cas de la col·lecció municipal “Memòria de Calvià” de la qual, el passat mes de gener, es presentà el tercer volum. Començàrem fent un passeig per Galatzó de la mà d’homes i dones que hi havien fet feina; continuàrem amb la història del Club de futbol de Calvià i enguany ha estat el torn de fer una recordança a la premsa forana de Calvià, amb la intenció d’anar engreixant una col·lecció calvianera que lliga passat i present.

No ens despistam, i tornam al Dia del Llibre. A Calvià hem preparat un bon programa perquè, durant una setmana, els que llegim ens reforcem en la nostra idea que els avantatges són d’allò més real i els que no hi estan tan acostumats hi trobin algun punt, alguna activitat que els mogui a agafar un llibre, i un altre, i un altre.

Entre l’1 i el 29 d’abril veniu, acostau-vos als llibres. El seu poder és sobrenatural, més enllà d’allò que podem explicar. 

 

Podeu trobar les activitats a la pàgina web www.calvia.com/cultura i al fullet que es repartirà als llocs habituals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s