El comte Mal: tradició i llegenda de la possessió de Galatzó

Façana de la Finca Pública Galatzó amb l'escut del Comte Mal

Caterina Valriu i Tomàs Vibot publiquen un llibre sobre la seva figura.

A vegades els personatges reals amb pes a la història local queden mesclats amb figures llegendàries coincidents, a cops mitificades i confuses, en el passat i l’actualitat. Si és el cas que pertanyen a una estesa memòria col·lectiva i tenen escenaris reals, per on passaren –o s’imaginaren–, ells i els fets narrats, tots sembla encara més possible. Així continua més viu i «tangible» el Comte Mal i el Galatzó. Són tipus, terres, espectres, biografies i narracions que tenen fites i boires.

El Galatzó és el Comte Mal. Els paratges del puig i la finca –les cases– parlen d’un cavaller maleït que tresca fantasmal per la nit amb un cavall negre enrevoltat de flames. Entra al casal per un forat emmascarat o socorrat (la porta de l’Infern), el seu cor és petrificat en un mur de l’edifici i en un caire de la façana devora l’església es veu una marca que diuen que és la empremta de la ferradura de la bèstia.

Els entorns de pedra són marcats per les potades del seu cavall. Al camp hi ha les pedrotes foradades de la seva argolla de torturar i matar i queda el nom de les forques per a penjar. Boiets, ànimes, bandolers i bandejats il·luminen la qüestió. No fa molt encara es posaven creus al sòtil per a conjurar l’entrada del fantasma d’aquell qui era un senyor feudal i terrorífic del 1600.

Això i molt més és el llibre de luxe El Comte Mal: entre la història i la llegenda (Editorial El Gall, 2013), obra de l’experta en llegendes i antropologia cultural Caterina Valriu i de l’historiador divulgador Tomàs Vibot. El llibre vol servir també de guia i manual de viatge al personatge i als seus indrets. Cada cosa és contrastada, documentada i qualificada.

Abans que es publicàs l’obra interessant i útil de la sàvia Valriu i el polifacètic Vibot, han estat editats molts de llibres sobre el Comte Mal. Terres i nobles quedaren sota la mirada per escrit dels escriptors Josep Maria Quadrado, Miquel Ferrà, Miquel S. Oliver, Maria Antònia Salvà, Guillem Colom o Joan Antoni Zaforteza. Més recentment, el periodista i publicista Carlos Garrido ha escrutat i fet literatura sobre el Comte Mal i el Galatzó.

La contundència dels fets, la geografia i la històrica minuciosa del territori i el protagonista ultrapassen tots els àmbits anecdòtics en el cas del Galatzó i del Comte Mal. Paratge i personatge són certs i evidents i, alhora, s’escolen en els relats de les cròniques reals i les llegendes i fantasies de la imaginació, llibres i molta antiga tradició oral quan les noticies es contaven en veu o es recreaven en tonades.

El Comte Mal es la translació/confusió amb el Comte Arnau de Catalunya, una narració paral·lela assimilada. El dit Comte Mal de Mallorca era el segon comte de Santa Maria de Formiguera, senyor de les cavalleries d’HeroSanta MargalidaAlcudiolaMaria, PuigblancCastellet i Tanca i, especialment, de l’alqueria de Galatzó. El seu nom era Ramon Burgues Zaforteza Pacs-Fuster Villalonga i Net.

La finca pública del Galatzó conserva en el seu gegantí paisatge i complexitat l’aire real i espectral de la vida i la llegenda de l’aristòcrata i terratinent mallorquí que feu valer els seus «drets» feudals, econòmics i de repressió criminal per a treure rèdit i poder real.

Jordi Creus

Nota: Dintre del Programa Galatzó Cultural hem programat pel dia 9 de maig una conferència de Tomàs Vibot titulada “El comte Mal, entre la història i la llegenda” a on repassarem la biografia del comte i els elements pels quals ha esdevingut un personatge de llegenda a Calvià, i també com aquesta llegenda ha afectat diversos indrets de Mallorca, com ara Santa Margalida o Palma, llocs que visitarem passat l’estiu. La conferència tendrà lloc a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Calvià a les 20 h.

També, dia 17 de maig, podrem gaudir d’una ruta cultural que hem titulat “Galatzó de la mà del comte Mal” a on en Tomàs Vibot ens servirà de guia per un itinerari que comença a la possessió Galatzó per anar cap a la zona del Tramuntanal on trobarem diversos elements relaciones amb la figura malèfica del comte Mal. La durada de la ruta serà de 3 hores i ens trobarem a l’aparcament de la Finca Pública a les 9,45 h.

 Fitxa bibliogràfica

Caterina Valriu i Tomàs Vibot. El Comte Mal: entre la història i la llegenda. Col·lecció Ramon Llull. Palma: El Gall Editor, 2013.

227 p. 60 euros. ISBN: 978-84-92574-99-5

viernes 9 conferencia 2

Un comentari

  1. Retroenllaç: RUTA DEL COMTE MAL | Cultura Calvià

Deixa un comentari