RUTA DEL COMTE MAL

Un segona cita amb el comte Mal. Aquesta vegada, a Palma.

Palma, 18 d’octubre de 2014

Tal com vàrem quedar al passeig que férem per la finca de Galatzó el passat 17 de maig per parlar del comte Mal a Galatzó, com a inici del cicle que li dedicam, volem conèixer un poc més els indrets per on es mogué aquest personatge  a Ciutat. Veure i saber què va fer el nostre comte, on vivia, amb qui mantenia contactes, com foren els seus dos matrimonis…

Tomàs Vibot, autor juntament amb Catalina Valriu de El comte Mal: entre la història i la llegenda (editorial El Gall,2013), ens torna a fer de guia en aquesta segona visita a un dels personatges alhora històrics i llegendaris estretament lligat al nostre municipi.

Idò bé, partim de Calvià amb bus i, puntuals com toca, a les 10 ja som a Cort, al costat del banc del sinofós tots preparats, tot oïda, en un dissabte d’una calor inusual per ser a mitjan octubre.

Lligam de tot d’una la nostra llegenda amb la del comte Arnau i amb el naixement de determinats mites com a patrons del Mal (així, en majúscules), cosa que estableix un fil conductor entre el comte mallorquí i el comte Dràcula. Tots ells varen ser reviscolats amb el Romanticisme que, en el segle XIX, va donar impuls a aquestes llegendes de vides obscures, malèvoles, a l’altra cara de la llum. A casa nostra, destaquen les publicacions de Josep Maria Quadrado i de Guillem Colom Ferrá.

Vibot ens conta la vida del segon comte de Santa Maria de Formiguera (1627-1694) i de com va morir sense descendència, “El mal no es pot reproduir”, diu el nostre guia, i ens quedam tots pensant si això és del tot cert o no.

De la part històrica, sabem que entre els segles XIX i XX el que era el gran Casal, al carrer de la Portella, al costat de la Seu. es parcel·la i són els habitatges que podem trobar avui en dia. Això sí, es conserva l’escut en un cantó de la façana, escut que és visible tot d’una en travessar la porta des de la mar i que ens dóna un indici de la personalitat del comte; si normalment a Mallorca l’escut de família es col·locava a l’interior de les cases, el comte Mal ho va fer a fora, com a demostració del seu imperi. Sabem també que va ser nomenat virrei i que tenia tracte d’amistat amb el rei.

Amb la segona dona cercà la descendència no tenguda amb el primer matrimoni i als 55 anys es casà amb la germana del marquès de Bellpuig; ella només en tenia 18 i el sobrevisqué 35 anys. Escoltam amb interès com la nova esposa va voler fer de tot d’una una separació del patrimoni (a ella li corresponia, per exemple, un dels majors palaus situats al Born actual); cadascú amb allò seu, tal com estableix el règim de separació de béns vigent encara avui en dia a Mallorca i a Catalunya.

La història es va mesclant amb allò que en deim llegendes, amb aquells relats sovint sorprenents que tant ens agrada sentir precisament per això, per la capacitat que tenen de regalar-nos moments màgics. Vibot ens en conta unes quantes: en morir el comte, l’any 1694, a la vetlla mortuòria dins de la capella privada, el deixaren sol i després d’un llamp renouer i una forta olor de sofre, es temeren que el cos havia desaparegut i, en el seu lloc, hi havia un tronc de figuera; havia de ser precisament una figuera, l’arbre de fusta més pobra. També conten que va fer construir un passadís des de ca seva fins al convent de santa Clara, fet, deien, amb l’ajuda del diable, per controlar la seva amant, que s’hi havia enclaustrat després del casament del comte.

En acabar la ruta, amarats de realitat i ficció, ens ve de gust un cafetó, una canya o un refresc en un dels llocs més emblemàtics de Palma: el cafè Líric.

I és quan un s’adona de com va de bé viure en un lloc com el nostre. En un matí assolellat i ple de vida, poder passejar per una illa il·luminada de bon sol i especialment farcida, aquí i allà, de senyes de la nostra identitat, de tot allò que ens ha fet arribar a dia d’avui.

Del comte Mal, en tornarem a parlar com hem dit el mes que ve a Santa Margalida i farem una passa més per conèixer aquest emblemàtic personatge més de mig calvianer. Dissabte 29 de novembre serà la tercera cita amb el nostre comte.Història i llegendes que ens parlen de les lluites que mantingueren els comtes de Santa Maria de Formiguera i la vila de Santa Margalida. Tomás Vibot ens guiarà pel Casal de Son Fortesa, pel pou del comte i ens parlarà dels assassinats d’en Miquel Font “Braga” i d’en Miquel Estelrich.

Trobaràs tota la informació d’aquesta activitat i de totes les activitats programades pel mes de novembre a la agenda de Cultura Calvià

CIMG5269Les cases de Galatzó 2OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deixa un comentari